March 17, 2014

Domácí rohlíky / Homemade Czech dinner rolls

Není nad domácí, čerstvé pečivo. Pochutnali jsme si na rohlíkách, které u nás (Down-Under) nejsou a tak mi připoměly ty české. 

There is nothing better than homemade bread and rolls. Here is a Czech version of rolls that we love so much.







Recept
500g hladké mouky
2 lžičky sušeného droždí
2 lžičky soli
1 lžička cukru
1 lžíce octu
250ml mléka
125ml vody
50ml oleje

Zadělám v domácí pekárně a nechám vykynout.
Těsto rozdělím na 14 ks a zpracuji do kuliček. Pomocí válečku vyválím do šišaté placičky asi 20cm dlouhé a zaroluju.
Na plechu nechám vykynout přikryté utěrkou asi 25min.
Těsně před pečením potřu mlékem a posypu mákem.
Peču na 180C asi 20min.


Recipe

500g plain flour
2tsp. dry yeast
2tsp. salt
1tsp. sugar
1Tbsp. vinegar
250ml milk
125ml water
50ml oil

 Make a dough in bread maker on dough cycle. Let it proof.
Divide into 14 pieces and form into balls.
Roll out into oval shape 20cm long and roll into a roll.
Place on tray, cover and let it proof about 25min.
Just before baking brush with milk and sprinkle with poppy seeds.
Bake 180C about 20min.
Enjoy!

23 comments:

  1. Su fantasticke...myslim, ze nase rohliky a chleby su najlepsie na svete
    Jana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jane, máš pravdu není nad české pečivo i když francouzi mají také moc dobré. Dík za návštevu.

      Delete
  2. mnaaam... dakujem za receptik..odkladam...urcite vyskusam

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vyzkoušejte jsou fakt dobré. Nejlepší v den upečení. Zdravím

      Delete
  3. Rohlíky vypadají perfektně a určitě i tak chutnají. Tento recept jsem ještě nezkoušela, a tak to budu muset co nejdřív napravit. Zdravím a přeji krásné dny.

    ReplyDelete
  4. Mňam, Hani to jsou po ránu chutě, máš je krásné, inspirovala jsi mě, jdu zadělat:o))

    ReplyDelete
  5. Hani, moc děkuji za podrobný návod i fota. Rohlíčky vypadají luxusně, děláš mi chutě, určo vyzkouším. Měj se hezky. :-)

    ReplyDelete
  6. Hani tak jsem je upekla a jsou výborné, už jsem jeden schroupala:o))),měj hezký den:o)

    ReplyDelete
    Replies
    1. No pání Lendulko ty jsi na to šla fofrem. Mám radost že ti chutnaly. Děkuju :)

      Delete
  7. Domácí jsou domácí:-))
    A máš je krásně srolované:-)

    ReplyDelete
  8. Ahoj Haničko , určitě okopíruji tvůj způsob rolování :-)) ♥

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ivanko, zkoušela jsem i ten tvůj způsob. Hodí se na croissanty a sladké pečivo...a myslím že je i rychlejší. Ten můj způsob je dobrý na rovné rohlíky. Zdravím :)

      Delete
  9. Vypadaji moc pekne a chutne, uz si tisknu recept.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ella, nevim jestli jeste pamatujes ceske rohliky. Urcite vyzkousej jsou fakt dobre :)

      Delete
  10. Hani, recept ukládám a brzy určitě vyzkouším. Fotografie jsou příliš lákavé na to, aby člověk dlouho odolával :-)

    ReplyDelete
  11. Haničko, jsi velká šikulka...tleskám. Věrka

    ReplyDelete
  12. What kind of oil and vinegar? I am trying to remake my grandmothers rolls.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hello Andrea, I used canola oil and white vinegar. It really doesn't matter. You can also use butter instead of oil. The rolls are best the day you make them. Happy baking :)

      Delete
  13. SO Happy to find this. We are not Czech but my grandmother grew up in a Czech community in Wisconsin USA. She made these for me and was my favorite. Now that she has passed away I can make for myself!

    ReplyDelete

Dekuji Vam vsem, za vase mile komentare, vzdycky me potesi :)

Thank you so much for taking the time to comment. Your comments are always appreciate it :)