October 1, 2013

Zvu Vas na kavicku / Come and have a cup of coffee

Moc Vas vsechny zdravim. Nejaky cas jsem tu nebyla, bylo u nas jak se rika pilno. Mesic zari byl pro nas plny zmen. Prestehovali jsme se z jihu Australie 2500 km na sever. Splnil se nam tak sen mit leto po cely rok. Mit modrou oblohu bez mracku, videt trepetajici se palmy v mirnem vanku a citit vuni more me asi nikdy neomrzi. 
 
Hello everyone. I haven't been here for a while. A lot was happening in September. We moved from cold south of Australia 2500km to tropical north. Our dream came true - to live where summer is all year around. I don't think I will ever get bored of blue sky, palm trees, smell of ocean and hot weather.

Mame skvele sousedy. Hned na privitanou jsme byli pozvani na baby shower party pro stene jmenem Jasper. Sesli jse vsichni sousede a nechybel ani vynikajici dort.

We are fortunate and have a great neighbors. The very first weekend we have got invitation for baby shower party. The baby is new puppy named Jasper. All neighbors came to celebrate and Jasper even got a cake!


  

Soused me obdaroval kavovymi boby. Rad zahradnici a experimentuje. Zasadil kavovnik, kteremu se v skutku dari, a nejlepsi na tom je, ze on sam kavu nepije :) Strom obral do posledniho zrnka a tak nemam fotku jeho kavovniku, nebot zbyly jen hole vetvicky a ty nevypadaly uz tak lakave.
Byla jsem nadsena myslenkou mit domaci kavu, ale kdyz jsem videla ten kybel ktery me cekal vyloupat, tak mi usmev opadl.

Lovely Michael gave me a coffee beans. He is great gardener and loves to experiment with different plants. His coffee tree is doing great, but funny thing is he doesn't drink a coffee :)
I was pretty excited of that idea to pick coffee beans and go thru all process to have a homemade coffee, but when I saw the bucket full of little tiny berries that need it to be peeled to get beans out of the shell, my jaw dropped. 
 Pripadala jsem si jako popelka a priznam se, ze jsem nevyloupala cely kybel ale nejakou hodinu jsem nad nim fakt stravila.
 I have to admit I didn't peel whole bucket. That needs more pair of hands and lots of patience. But I spent couple of hours over the bucket :)

Po loupaci procedure nastal cas kavove zrna dobre proplachnout vodou a nechat je na slunicku susit alespon par dni.
Pote nastala procedura prazeni. K tomu jsme pouzili specialni stroj :) popcorn maker :) Krasne se nam roustovalo a nadherna vune prazene kavy se sirila pres cely dum.

When process of peeling was done, beans were triple washed and rinsed and than needed to get dry for few days.
After that was time to roast them. We used special machine :) popcorn maker :) it worked beautifully and I wish you could smell it. I think I love the smell of fresh roasted coffee more then coffee itself. 
 Spravne se maji oprazene zrnka nechat tyden odlezet, nez se pomelou ale to jsme nevydrzeli a pomleli jsme aspon trochu abychom mohli kavu ochutnat.

We suppose to leave roasted beans rest for few days to improve in flavor but we had no patients and grinded small batch so we could taste it. The spice grinder was perfect for this job not to mention it added some spice flavor :)




Ted uz vim, kolik se skryva prace za jednim salkem kavy a obdiv tem, kteri tvrde pracuji na plantazich.
Chcete-li vedet o kave vic, treba kym byla objevena, jestli kozou, Columbusem nebo anglicanem,TADY je zajimave video na YouTube.

Now I know how much hard work is behind one cup of coffee. I admire those who work hard at coffee or tea plantains. And did you know who discovered coffee? Legend says it was a goat :) she ate the beans and leaves from the coffee tree and was all fired up and full of energy. When goat farmer noticed that he tried the same thing and it had same effect on him :) But who knows, it's up to you if you believe in legend :)



 Kavicka byla fakt dobra a zarucene domaci! :)
Mejte se krasne a vychutnejte si tu vasi oblibenou :)

Coffee was pretty good we enjoyed it black and it was truly 100% homemade :) 
Have a great day and enjoy your cup of coffee!


Hanka

18 comments:

  1. Jé, celý rok léto, to by se mi vskutku líbilo:-))) A vlastní kafe, co víc si přát:-))
    Ajka

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dik Ajka, kazdy den se stipu jestli je to fakt pravda :)

      Delete
  2. Pánečku Hanko, si dieťa šťasteny...celý rok slnko, leto...fakt absolútne super. A kávičku zo svojej záhrady....no teda to by som sa nechala ponúknuť takouto kávičkou, ja som totiž milovnička kávy. Ani si nevieš predstaviť ako som natešená že ťa môžem sledovať na tvojom blogu, lebo pre nas je to iný svet. Tešííím sa že som ťa objavila. V Austrálii si už dlho a mieniš tam ostať?...ale som zvedavá čo?.... Pozdravujem ťa a prajem krásne prežívanie na novom mieste.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mary, mockrat dekuji za mile slova a jsem rada, ze se ti u me libi :) Ano, jsme tu uz dyl a natrvalo :)

      Delete
    2. Ďakujem krásne za odpoveď...tak sa už teším na tvoje ďalšie tvorenie. Pozdravujem.

      Delete
    3. This comment has been removed by a blog administrator.

      Delete
  3. To kafíčko vypadá lákavě . A mít celý rok slunečné počasí je prima. Ale ta naše zima s křupajícím snížkem také není špatná. Už se těším na tvé další tvoření v novém bydlišti. Marie

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dekuju Marusko, mas pravdu, snizek taky neni spatny a hlavne o vanocich! :)

      Delete
  4. Nám tady slibují nejtužší zimu a ty si jedeš ještě víc za sluníčkem - asi na to kafe dojedu :-)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Snad nebude tak kruta Ivo, poslu ti trochu slunicka! :)

      Delete
  5. Ahoj Hanko kam vas to ten vytr odfouk mozna ze jste az nekde u Darwinu a nebo alespon tim smerem. At se vam tam libi a neni vam az moc horko.Zpracovani kavy jsi zvladla na jednicku,kava je vlastne ovoce tak jsis na ni i mohla pochutnat .Plody jsou pekne sladke i kdyz na nich moc duziny neni.Tesim se na tve dalsi vypraveni z vaseho noveho bydliste.

    ReplyDelete
  6. Haničko milá, už jsem několikrát opatrně nakukovala na Tvůj blog, ale je mi jasné, že máte naprosto jiné starosti. Fotečky vypadají velmi exoticky, máte přátele, tak to už jste se zabydleli :-) Přeji báječné dny s šálkem dobré kávy a pozdravuj :-) A moc Ti to sluší :-) papa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Leni, k tomu kaficku by bodl ten tvuj vynikajici boruvkovy kolac! :)

      Delete
  7. Milá paní Hanko, objevila jsem náhodou Váš blog - asi právě podle vůně domácí kávy ... S laskavým dovolením, ráda se budu vracet! Přeji krásné žití v novém bydliště, podle fotek je u vás nááádherně a hlavně teploučko...
    Moc zdravím Maru

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mila Marusko, mockrat dekuji za navstevu a jsem rada, ze vune kavy dosla az k Vam :) U tebe na blogu je take moc krasne!

      Delete
  8. Genuine Grasstree Beach coffee, not bad !!! More next year x

    ReplyDelete

Dekuji Vam vsem, za vase mile komentare, vzdycky me potesi :)

Thank you so much for taking the time to comment. Your comments are always appreciate it :)